"> 30. мај 2017. Трибина: „Да ли је 1917. године у Српским новинама стварана Крфска књижевност“ | Завод за проучавање културног развитка

30. мај 2017. Трибина: „Да ли је 1917. године у Српским новинама стварана Крфска књижевност“

У уторак 30. маја у 13. часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка одржаће се трибина коју организујемо у сарадњи са Друштвом „Свети Сава“. Уредник и водитељ трибине је др Малиша Станојевић.

Предавачи:
• др Миодраг Стојановић, редовни професор, Филолошки факултет Универзитета у Београду;
• др Малиша Станојевић, песник и књижевни историчар, Филолошки факултет Универзитета у Београду;
• Ђорђе Ј. Јанић, песник, критичар, теолог и књижевни историчар, аутор Библиографије „Крфског забавника”;
• Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник у Библиотеци града Београда, аутор изложбе (са Марјаном Маринковићем) „Српска књижевност и Велики рат”.

Трибина је посвећена Крфском забавнику, подлиску „Српских новина” које су излазиле на Крфу. Током Првог светског рата, скоро три године српска држава је у егзилу на Крфу. Влада је у хотелу „Бела Венеција”, а Народна скупштина у згради Народног позоришта. Окупација Србије, изгнанство краља, владе, војске, дела народа, као и изгнана књижевност, у култури сећања заузимају посебан значај.
Важан чин охрабрења земљи и народу био је подухват Државне штампарије која је на Крфу издавала „Српске новине”, а од 1917. године и подлистак насловљен „Крфски забавник” у коме су сарађивали Тодор Манојловић, Милутин Бојић, Јован Дучић и други значајни српски писци, публицисти и културни посленици.
Учесници трибине ће говорити са социолошко-културолошког становишта разумевања историјског тренутка, који ће имати далекосежне последице на културу Србије.