"> 29. 09. 2016. Представљање пројекта оснивања Музеја слатког | Завод за проучавање културног развитка

29. 09. 2016. Представљање пројекта оснивања Музеја слатког

У сарадњи са Народним музејом у Краљеву, породична кућа Цветића представиће у четвртак, 29. септембра од 12 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка идејни пројекат оснивања Музеја слатког.
Предавање на тему „Слатко започиње дан“ пратиће презентација збирке будућег краљевачког музеја и дегустација овог традиционалног и по много чему специфичног производа. Посетиоци ће имати прилике да многе занимљивости у вези са историјатом готово заборављеног обичаја – служења слатког.
„Циљ промоције пред београдском публиком је скретање пажње шире јавности на породично наслеђе, као део колективног грађанског идентитета и вредног културног блага Србије, које се у нашој кући Цветића у Краљеву чува преко једног века. Кроз манифестацију Министарство културе и информисања истиче значај подизања свести о вредности културног наслеђа у сопственом окружењу и очекивања да ће примери добре праксе бити подстицај и другима да брину о свом, а самим тим нашем, заједничком наслеђу“, објашњава Марина Лукић Цветић, оснивач Музеја слатког и в.д. директора Завода за проучавање културног развитка.
Одлуком Министарства културе и информисања, Дани европске баштине у Србији 2016. године биће обележени темом „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, што је уједно и тема манифестације на европском нивоу. Тема се заснива на начелима Оквирне конвенције Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро, 2005), која наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем, наглашавајући вредност и потенцијал културног наслеђа као ресурса одрживог развоја и квалитета живота. Циљ је да се истакне значај и рад породица, удружења и група које у локалној заједници управљају својим културним наслеђем, штите га и промовишу.

slatko_web
„Обележавању Дана европске баштине 2016 прикључила се и породица Цветић из Краљева јер у својој кући из 1908. године чува традицију и наслеђе локалне грађанске културе. Кућа Цветића, са јединственим салонским ентеријером са почетка XX века, већ је учествовала у манифестацији Ноћ музеја, а од овог месеца најављује отварање Музеја слатког, који ће уз несвакидашње садржаје бити промовисан 22. септембра у Краљеву и 29. септембра у Београду. Пројекат се реализује у стручној сарадњи са Народним музејом у Краљеву“, наглашава Лидија Цветић, оснивач Музеја слатког и координаторка пројекта.
Према њеним речима, посебан допринос културном наслеђу Србије представља ново откриће декоративног зидног сликарства, у техници al secco, које ће у кући Цветића у Краљеву први пут бити представљено јавности, након рестаурације. Радови на овом готово сто година сакривеном културном благу симболично су отворени 1. септембра када у Србији и започињу Дани европске баштине, који ће трајати током читавог месеца.