"> 26. новембар – 09. децембар: Гордана Чекић, „Белине – спирално“ | Завод за проучавање културног развитка

26. новембар – 09. децембар: Гордана Чекић, „Белине – спирално“

Изложбу слика и објеката Гордане Чекић „Белине – спирално“ свечано ће отворити у четвртак, 26. новембра у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд), мр Драгана Мартиновић, теоретичар уметности и медија, истраживач у Заводу за проучавање културног развитка.

„Гордана Чекић експериментише са употребним материјалима и предметима: тилом, златним листићима, провидним фолијама, стаклом (огледалцима), епруветама, клиритом, помоћу којих гради тродимензионално дело; убацује их приликом саме обраде, прочишћује њихово значење, те тако премештени и уведени у оквир уметности, мењају своју семантику, референтност, истовремено изазивајући другачију перцепцију и рецепцију. Техника њених радова указује управо на процесуалност и мануелност, самим тим и на индивидуалност. Стога, њихову вредност налазимо у задовољству чињења, интервенцији, гесту, праћењу дејства које се производи у унутрашњости, на платну, једнако као и споља – на посматрача. Но, за разлику од експресионистичке естетике и поетике енформела, она своје ликовне записе решава суптилно, без драматике и узнемирености, те су њени потези и наноси четком, као и аплицирање детаља и бојених флека, кругова, спирала – смишљена уметничка интервенција, пажљиво и прецизно пројектована визуелна изражавања…“, објашњава у каталогу изложбе Драгана Мартиновић.

izl_web

Сама уметница мр Гордана Чекић о циклусу слика и објеката који ће бити представљен у Галерији Завода до 9. децембра 2015. каже: „Доминантност модификоване беле боје ремете црвени, жути, плави, зелени, љубичасти, наранџасти детаљи/флеке, тачке, мреже, попут рукотворина/појединих објеката и слика… Вода је за мене фасцинација као и сам живот. Она је почетак и крај, има је свуда, у различитим облицима, стањима; променљива је, ћудљива, има апсолутну равнину, без ње нас нема, улази у најмање пукотине, јача је од стене, прилагођава се, даје добро и разара, упорна је, саставни је део човека… Размишљање о води и светлости/треперење етра – невидљиве супстанце у виду безбројних таласа и преламање светлости, утичу на моје ликовно сазнање …“.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 2637 565, 2638 081