"> 22. април у 12.30 – Београдски хлеб на Дунавској мрежи | Завод за проучавање културног развитка

22. април у 12.30 – Београдски хлеб на Дунавској мрежи

Предстванице различитих верско-етничких група које настањују Београд умесиће заједничким снагама – Београдски хлеб, у петак, 22. априла од 12.30 сати у Заводу за проучавање културног развитка (Риге од Фере, 4). Ову јединствену радионицу иницирао је Артис центар из Београда, а део је европског пројекта „Укуси Дунава: Хлеб, вино и лековито биље“, који организује Мрежа подунавских земаља ДАНЕТ.

„За Београд често кажу да је прави Вавилон на Дунаву, јер га кроз векове насељавају људи различитих вера и народа. Срби, Турци, Аустријанци, Немци, Јермени, Цинцари, Јевреји, Грци, али и Енглези, Италијани, Руси. Сви они са собом доносе карактеристичну културу, веровања, обичаје. Ипак, једно им је заједничко – сви сматрају хлеб својом основном храном. Кроз бурну историју Београда често смо једни друге нудили и обичним и обредним хлебовима, ипак никада нисмо сви заједно умесили хлеб који би нас повезао. Како је циљ ДАНЕТ-овог пројекта повезивање становника подунавске регије, одлучили смо да направимо управо један такав, Београдски хлеб – хлеб разумевања, поштовања и поверења“, каже Тамара Огњевић, историчар уметности и гастрохеритолог, директор Артис центра из Београда, која ће руководити овом јединственом радионицом.

Кармен Штедхофер, председници Мреже подунавских земаља ДАНЕТ, одушевљена је овом идејом која у целини обједињује кључне циљеве пројекта „Укуси Дунава“. Наиме, од 2008. године када је основан у Улму (Немачка), ДАНЕТ настоји да анимира институције заштите, невладине организације, професионалце и пасиониране аматере у циљу истраживања карактеристичног нематеријалног наслеђа земаља које повезује Дунав. Од рецепата и веровања, до фотографија, анегдота, поезије и других занимљивости везаних за хлеб, вино и лековито биље, који се сматрају својственим свим народима на Дунаву.

„Замисао је да од основног теста свако умеси своје парче хлеба, декорише га на аутентичан начин, и приложи у велику тепсију у којој ће бити испечен заједнички хлеб у облику велике, шаролике погаче. Тако ћемо симболично повезати све наше разноликости“, каже Марина Цветић, в.д. директора Завода за проучавање културног развитка, која ће и лично учествовати у припреми Београдског хлеба.

Поред припеме и дегустације Београдског хлеба, представници ДАНЕТ-а ће бити у прилици да се упознају са реконструкцијом средњовековне погаче из Раса и другим експерименталним реконструкцијама које је Артис центар спровео у оквиру пројекта „Живети прошлост – српска средњовековна гастрономија“, који се већ шест година одвија под покровитељством Министарстава културе и информисања Републике Србије и националног комитета Међународног савета музеја (ICOM Србија).