"> Изложба и премијерна пројекција филма поводом 50 година Завода | Завод за проучавање културног развитка

Изложба и премијерна пројекција филма поводом 50 година Завода

У четвртак 21. децембра свечано је отворена изложба и одржана премијерна пројекција филма поводом обележавања педесет година од оснивања Завода за проучавање културног развитка у присуству великог броја сарадника и пријатеља наше установе и представника Министарства културе и информисања.

У поздравном обраћању гостима др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, истакао је да изложба и филм пружају историјски преглед кључних активности Завода, указујући на његов континуитет, ширину деловања и све могућности ове установе да активно допринесе културном животу у Србији. „Култура памћења обележава појединце, народе и различите друштвене групе, али такође и установе, посебно оне које имају дугу традицију и неспоран континуитет. Ова изложба и филм помажу нам да сагледамо шта је Завод све био током своје историје, каква је његова улога у сложеним друштвеним процесима који су се одиграли за тих неколико деценија, и да нам помогне да разумемо шта је он данас и, најважније, шта би све још могао да буде“.
Нагласио је да ће циљ Завода и убудуће бити да, у складу са својом историјом и мисијом, конкретно доприноси препознавању и решавању проблема који постоје у култури наше земље, у циљу развоја културе и њене улоге у развоју целокупног друштва и захвалио свима који су допринели да Завод постоји и делује све ове године.

У свом обраћању, Ивана Дедић, помоћница министра културе и информисања честитала је јубилеј и истакла да је Завод важан партнер Министарства културе и информисања и да су истраживачки и документациони пројекти Завода значајан основ за планирање и развој културне политике у Србији. Посебно је нагласила допринос Завода у изради Стратегије развоја културе Републике Србије од 2017. до 2027. и указала на значај пројекта Е-култура и успешну реализацију пројекта Београдски контрапункт.