"> 15.12.2016. Представљање књиге кратких прича „Мемо“ др Дивне Вуксановић | Завод за проучавање културног развитка

15.12.2016. Представљање књиге кратких прича „Мемо“ др Дивне Вуксановић

„Мемо“ је књига филозофске прозе која детектује време у коме живимо, са становишта индивидуе, затечене у егзистенцијалном лавиринуту, из кога као да нема излаза. Кавези и решетке, савремени гулази и робовање потрошачком стилу живота супротстављени су тежњи ка слободи. На једној страни – идилични предели сна, раја на земљи и културе без граница, на другој – репресија, терор, масовна убиства „иза завесе“. Дивна Вуксановић критички преиспитује глобалне митове савремене културе и медија, дајући им предзнак шокантног и зачудног. Отуда ове кратке приче потенцијално представљају „драму“ буђења.
Представљање ове књиге јавности одржаће се у четвртак, 15-ог децембра у 18 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка.

Учесници:

др Катарина Шмакић, теоретичар уметности и медија
Василија Антонијевић, драматург
Предраг Јакшић, драматург
др Марко М. Ђорђевић, уредник издања
др Дивна Вуксановић, аутор

Одломке интерпретира: Слађана Ристић, поетеса
Модератор: др Биљана Јокић, психолог

divna_web
Дивна Вуксановић је рођена у Београду. Дипломирала је на Факултету драмских уметности и Филозофском факултету у Београду. Магистар је наука о драмским уметностима из области театрологије и доктор филозофских наука у области савремене филозофије и естетике. Ради као редован професор на Факултету драмских уметности у Београду, на предметима: Естетика, Теорија културе и Филозофија медија. Председница је Естетичког друштва Србије и удружења грађана за уметност, културу, медије и друштвена питања „Млади грашак“ из Београда. Уређује часописе „In medias res“ (Хрватска), „Медијски дијалози“ (Црна Гора) и Зборник радова Факултета драмских уметности у Београду (Србија). До сада је објавила преко сто научних и стручних радова, 11 књига из области књижевног стваралаштва (поезија, поетска проза, кратке приче и романи за децу), две радио драме, четири научне студије у домену филозофије, а приредила је и десетак научних публикација из области теорије медија и естетике.