"> 15.09.2016. Изложба портрета Данкице Петровске, Станке Тодоровић и Мирославе Карајанковић | Завод за проучавање културног развитка

15.09.2016. Изложба портрета Данкице Петровске, Станке Тодоровић и Мирославе Карајанковић

У четвртак, 15. септембра, у Галерији Завода за проучавање културног развитка, у 19 сати, биће отворена изложба портрета три уметнице: Данкице Петровске, Станке Тодоровић и Мирославе Карајанковић.
Изложбу ће отворити мр Драгана Мартиновић, теоретичар уметности и истраживач у Заводу. „На једном месту имаћемо прилике да упознамо три различите женске ликовне естетике и поетике стварања. Код Данкице Петровске, портрет може да се посматра као проводник до фантастичних предела алегоријских сцена, а када се издвоји за себе – и као место сусрета византијског и савременог ликовног модела. Портрети изражајне текстуре и пулсирајуће материје код Станке Тодоровић настају као одраз експресије која избија из сваке бразде живота. На својим (ауто)портретима, Мирослава Карајанковић води интимистички дијалог са собом, преиспитује унутрашњи и спољни простор као у огледалу, прати промене и бележи мисли…“.

Изложба је организована у оквиру Дана европске културне баштине.

4-slika

 

2-slika

 

5-slika