"> 14. 12. 2016. Промоција истраживања „Културне потребе и навике грађана Србије“ | Завод за проучавање културног развитка

14. 12. 2016. Промоција истраживања „Културне потребе и навике грађана Србије“

bojana_bogdana_webИстраживање Бојане Субашић и Богдане Опачић, Завод за проучавање културног развитка, пружа анализу испуњавања слободног времена међу грађанима Србије, њихових културних потреба и навика: колико њих посећује културне догађаје, које културне програме, које су склони да избегну. Међу обухваћеним проблемима су и однос према културном наслеђу, културној понуди виртуелног карактера, регионалној културној понуди, као и поређење ситуације са онима у државама – наследницама СФРЈ и чланицама ЕУ. Студија је базирана на релевантним статистичким показатељима.

Презентација је одржана у среду, 14-ог децембра у 14 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка.

Учесници:

Бојана Субашић и Богдана Опачић, аутори, истраживачи Завода за проучавање културног развитка
др Ивана Спасић, професор, Филозофском факултету Универзитета у Београду
др Далибор Петровић, доцент, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду

grafikon_navike

преузмите материјал за новинаре

Из резултата истраживања: Судећи према најновијем истраживању Завода за проучавање културног развитка, становници Србије највише воле дружење, боравак у природи и лагану рекреацију, изласке, а потом гледање телевизије и филмских садржаја у биоскопу. Установе културе у високом проценту тврде да воле, али их ретко посећују. Ипак, радије присуствују културним садржајима, него што у њима учествују. Неким видом културног стваралаштва се тако пре једне деценије бавио у просеку сваки чеврти грађанин, а данас свега 15,1% људи у Србији.