"> 10 мај 2017. Изложба „Загонетно и обично“: гостовање Народног музеја Панчево | Завод за проучавање културног развитка

10 мај 2017. Изложба „Загонетно и обично“: гостовање Народног музеја Панчево

Изложба „Загонетно и обично“, којом се представља део фонда слика Одељења за историју уметности Народног музеја Панчево насталих крајем 19. и у 20. веку, биће отворена током манифестације „Музеји Србије – од 10 до 10“ у Заводу за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд). Свечано отварање заказано је за 10. мај у 17 сати, а изложба се може погледати до 24. маја .

На изложби ће бити представљена дела Стевана Милосављевића, Карла Остроговича, Михаила С. Петрова, Милана Бутозана, Владимира Ребезова, Зорана Петровића, Владимира Томића и два непозната аутора.

„Кроз контрастирање (али и у симбиози “природног“ призора), кључни појмови: загонетно и обично, опробани су у посматрању на делима-примерима. Пред сваком сликом следи запитаност о загонетном и запитаност о обичном. Загонетно и обично – могло би се констатовати – развијано је и излагано још од предмузеја – кабинета чуда. Појмови, попут интимности, воајеризма, зачудности, отворености, амблематичности, дионизијског и аполонијског, уграђени су у концепт изложбе као могуће развијање појмовног пара из наслова – начињањем питања која се намећу даљом проблематизацијом и имагинативним учествовањем замишљеног посматрача. Појмови су део значењских односа у делима, која их оличавају попут амблема или су дејством наше перцепције учитана у њих“  (Димитрије Јованов, кустос-историчар уметности Народног музеја Панчево)

Радно време Галерије: радним данима од 9 до 17 часова
Тел: 2637 565, 2638 081