"> 07. 12. 2016. Трибина: Животна проблематика деце у образовној делатности | Завод за проучавање културног развитка

07. 12. 2016. Трибина: Животна проблематика деце у образовној делатности

У среду 7. децембра 2016. године у Заводу за проучавање културног развитка биће одржана научна трибина са радионицама

Животна проблематика деце у образовној делатности
Актуелност идеја Санде Марјановић у конципирању и реализацији отвореног васпитања

програм трибине

Главни проблем и неодложна потреба наше епохе је да се дефинише цивилизација, друштво у коме би могао да се развија живот пун смисла. Дете, ма колико мало и незрело, јесте људско биће, обдарено способношћу да поставља питања животу и судбини. Подизање деце требало би да има бар толико значаја и вредности колико и продуктивни рад. Није лако, а можда ни могуће, изменити начин подизања деце, а да се радикално не измени поредак ствари у свету. Задатак предшколског васпитања је да помогне детету да на свој начин доживи и изрази вредност и лепоту људи и њиховог рада, патос живљења. Савремена истраживања васпитања…не могу а да се не конституишу као критичка теорија друштва. Решење може да се назре у преображају предшколских установа у такву форму друштвеног васпитања мале деце која се конституише кроз непосредно учешће деце, васпитача, родитеља и других одраслих у различитим видовима заједничког живљења. Ако хоће да се бави правим стварима на прави начин, предшколска педагогија мора критички разматрати положај деце у нашем друштву.

Ове мисли Санде Марјановић охрабриле су генерације педагога, психолога, васпитача и учитеља, али и уметницима и свима другима који рад са децом доживљавају као крсташки поход ка светлијој будућности.

О њима али и другим надахнућима Санде Марјановић говориће:
Иван Ивић, Исидор Граорац, Светозар Богојевић, Јана Манчић, Драгана Павловић Бренеселовић, Слободанка Гашић Павишић, Ana Marjanović-Shane, Живка Крњаја, Јована Маројевић, Весна Цолић, Свенка Савић, Радмила Ивановић, и др.

Организација: др Исидор Граховац (ВШССОВ Нови Сад), др Ана Марјановић Схане (Chessnut hill Collage Philadelphia) и Љубица Бељански – Ристић уз подршку Завода за проучавање културног развитка и Одељења за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.